Tips & Tutorials – Chique Cosmetics

Tips & Tutorials RSS



7 MAKEUP TRICK YANG BOLEH JIMATKAN DUIT ANDA HANYA DENGAN 1 EYESHADOW PALETTE!

The word "eyeshadow" tu buat kita rasa macam membazir kalau beli harga mahal sebab ingatkan untuk bahagian mata je. Sebab in reality, banyak cara kita boleh gunakan eyeshadow ni sebenarnya. So, before you guys buang colour yg you guys tak pernah sentuh tu jom kita tengok 7 beauty trick bila beli eyeshadow palette. 1.Contour like a Kardashian Contour like a Kardashian by dengan gunakan different shades of cool matter brown di bahagian bawah cheekbones, bahagian bawah dan kiri&kanan hidung dan juga along your jawline.     2. Enhance your lippy. Dengan gunakan flat concealer brush, applykan shimmery shadow dan 'dab' kan di bibir kita untuk sekali sekala tukar shade lippy kita yg boring tu. Or boleh get sparkle look to our...

Continue reading



7 TIPS UNTUK ELAK BELANJA LEBIH BELI BARANG MAKE-UP!

Hi girls ! Pernah tak korang rasa teringin sangat untuk terjebak dalam dunia makeup tapi wang di bank atau purse tidak mengizinkan? Atau pernah ke korang rasa clueless dan tak tahu barang apa yang bagus dan perlu beli untuk berjinak dalam dunia makeup. Memandangkan ramai yang request, hari ini Qis akan share beberapa tips dan beri panduan/bantuan kepada you girls yang nak berjinak dengan makeup TANPA berbelanja berlebihan untuk alatan makeup. Qis akan share dengan korang cara untuk berjimat dalam pembelian barang makeup dan recommend hanya product yang penting, bagus dan murah untuk korang especially untuk makeup beginners. (Tips number 6 paling membantu & penting)   TIPS 1 : Prep kulit dengan cara yang betul sebelum makeup untuk elakkan penggunaan bahan makeup berlebihan & memberi hasil makeup lebih cantik,...

Continue reading



EYESHADOW & CONTOURING TRICK FOR DAILY MAKEUP!

I nak share with you guys rahsia untuk look better with makeup and its really simple! You guys mesti ada problem bila your skin started to shiny or nampak uneven on camera terus rasa takde mood nak take photos! Its okay you guys can take note on Step 3 and 4 because its really important! Hanya dengan basic fixes ketika makeup boleh elakkan shiny atau uneven skin dan juga tired eyes. Here's some tips you guys boleh follow:  STEP 1 : Foundation, Concealer, and Translucent powder. Full-coverage foundation boleh bantu your skin untuk nampak licin dan sekata, plus boleh elakkan dari shininess.Untuk dapat hasil natural, make sure you guys guna makeup sponge k? Foundation: Gunakan makeup sponge, blend foundation dengan sekata...

Continue reading



How to Apply Lipsticks on Thin Lips Everyday?

Lip makeup is necessary whether it be just application of lip gloss for a nude finish or for the application of a lipstick. But sometimes, lips are so chapped that the lipstick doesn’t look good after application. We wonder what went wrong with our makeup because most of us do not take much care of our lips on a regular basis or keep them moisturized. Here are a few things that you will need to make lips soft and crack free for wonderful lipstick application every time you hop out for a party. Check these simple home remedy for how to make lips soft. How to Make Lips Soft? Things you will need: A bowl of warm water A used...

Continue reading